En rehabilitació veterinària la radiofreqüència s’inclou dins de les teràpies físiques, juntament amb altres electromedicals com poden ser el làser o la magnetoteràpia (teràpies que també oferim al CRAR, així com INDIBA).

La radiofreqüència INDIBA és una modalitat d’electroteràpia que funciona amb:

 • Corrent elèctrica alterna en circuit tancat.
 • Freqüència fixa i estable, a 448 kHz.

Quins efectes té la radiofreqüència INDIBA?

En quant als efectes a nivell cel·lular i tissular, es poden dividir en 2 grans grups:

 • Efectes elèctrics: subtèrmia.
 • Efectes tèrmics: diatèrmia.

Efectes elèctrics

Gràcies als estudis científics realitzats al Instituto de Investigación Biomédica del Hospital Universitario Ramón y Cajal (Madrid) ha sigut possible descriure el sistema.

En resum, es tracta d’un sistema que permet restablir l’activitat elèctrica cel·lular i, per tant, permet tornar a la correcta funcionalitat tissular.

Efectes tèrmics

La radiofreqüència basa els seus efectes en l’augment tèrmic local dels teixits tractats (hipertèrmia). Les propietats específiques d’INDIBA permeten generar efectes tèrmics i subtèrmics que, en conseqüència, acceleren la recuperació dels teixits.

Aquest efecte tèrmic i subtèrmic genera, al seu torn, tres efectes sobre els teixits:

 • Bioestimulació: es tracta d’un efecte subtèrmic a nivell tissular i cel·lular. La freqüència de 448 kHz indueix una bioestimulació intratissular que provoca moviments en la matriu extracel·lular, generant un augment de la nutrició i metabolisme cel·lular.
 • Vascularització: addicionalment, degut a que la freqüència 448 kHz indueix la vascularització a nivell intratissular, això genera un augment de la microcirculació tissular i de la vasodilatació així com del flux sanguini, l’oxigenació de les cèl·lules i dels teixits, el drenatge del teixit i un augment del metabolisme cel·lular.
 • Hiperactivació: a banda dels altres dos efectes, la hiperactivació és la causa de l’augment del metabolisme cel·lular, de l’efecte detox en el teixit, drenatge de toxines i de la modificació del balanç tissular per combatre la fibrosi i activar el mecanisme endògen de regeneració tissular. En veterinària no es busca aquest efecte ja que l’augment tèrmic no acostuma a ser tolerable per part del pacient.

Quan és útil aplicar INDIBA en rehabilitació veterinària

Equip INDIBA
INDIBA

Aquesta teràpia permet la seva aplicació per a la rehabilitació i recuperació de lesions múscul-esquelètiques, però també per a la millora del rendiment en animals d’esport o de treball així com millorar la qualitat de vida en animals geriàtrics.

D’altra banda, aquesta tècnica també es pot aplicar de forma immediata en el post-quirúrgic i en les etapes més agudes com a tractament conservador.

A més, al tractar-se d’una teràpia no invasiva la radiofreqüència INDIBA és apta en cas de presència de pròtesis metàl·liques, inflamació aguda o edema (teixits en els quals la hiperèmia clàssica està contraindicada), al voltant de ferides, a la glàndula tiroides i en pacients oncològics (això si, sempre evitant l’àrea on està localitzat el tumor).

Per tant, al CRAR apliquem INDIBA en casos de pacients que acudeixen al nostre centre de rehabilitació animal de referència per processos com:

 • Rehabilitació.
 • Maneig del dolor: tant post-quirúrgic com en lesions agudes, en processos crònics degeneratius i per patologies d’origen neurològic.
 • Acceleració de la cicatrització i recuperació muscular.
 • Prevenció de lesions.
 • Millora de la qualitat de vida.

En el cas de lesions múscul-esquelètiques (com, per exemple, tendinitis, bursitis, desmitis, artritis, fractures, etc.), aquesta teràpia es pot utilitzar per a la rehabilitació i fisioteràpia i, d’altra banda, degut a que millora la mobilitat i redueix el dolor també és útil per a la fase de recuperació post-quirúrgica.

Les sessions d’INDIBA són molt agradables, doncs l’efecte de la subtèrmia o tèrmia suau afavoreix la relaxació del pacient. Al CRAR aprofitem la seva aplicació, juntament amb tècniques de teràpia manual, pel tractament de dolors musculars compensatoris (com contractures o trigger points).

INDIBA
Aplicació de la teràpia INDIBA en un pacient del CRAR.

Finalment, quan es tracta d’animals d’esport o de treball, la millora del rendiment té una importància especial tant en la fase de preparació per a la competició com en la de relaxació post-esforç. A part d’això, en aquests animals també és una teràpia molt útil en la prevenció de lesions.

···
1
CRAR BCN
Hola, deixa’ns el teu missatge i et respondrem el més aviat possible.
...
Hola, déjanos tu mensaje y te responderemos lo antes posible.
...
Hi, leave us your message and we will reply as soon as possible.