Introducció

El passat 15 de juny de 2024 a CRAR – Centre de Rehabilitació Animal de Referència, el teu centre especialista en fisioteràpia veterinària a Barcelona, es va dur a terme la Jornada Formativa “Treu-li tot el partit a l’electroestimulació”, la primera jornada de formació per a veterinaris i auxiliars rehabilitadors que hem realitzat a les instal·lacions de CRAR. Aquesta jornada teòric-pràctica referma el nostre compromís en la formació contínua com a via per oferir la millor cura als nostres pacients, i la bona acollida que ha tingut ens anima a continuar treballant en aquesta línia i a obrir les portes a més esdeveniments com aquest.

Cartel promocional de las Jornadas de CRAR en electroestimulación veterinaria con las ponentes Graciela M. Sterin y Renata Diniz

Jornades Formatives sobre Electroestimulació Veterinària a CRAR

La jornada es va dur a terme a les nostres noves instal·lacions de Barcelona i va comptar amb la participació de més de 20 professionals del sector. L’objectiu principal va ser compartir coneixements, aprendre i perfeccionar tècniques avançades d’electroestimulació i altres mètodes terapèutics.

Ponents Destacades

Vam tenir l’honor de comptar amb dues ponents de renom internacional:

  • Renata Diniz (RehabilitaCans, Mallorca): Veterinària, Certificada en Rehabilitació i Fisioteràpia (CCRP) i Acreditada per AVEPA en Rehabilitació. Renata és autora i coautora de múltiples llibres i articles especialitzats, a més de ser col·laboradora en cursos i postgraus a nivell internacional.
  • Graciela M. Sterin (Rehabilitacionvet, Buenos Aires, Argentina): Veterinària, docent universitària, col·laboradora en nombrosos postgraus i presidenta de AIFISVET.

Agenda i Activitats

La jornada va començar amb conferències enfocades a repassar els diferents tipus de corrents que hi ha, entenent els paràmetres (amplitud de pols, freqüència) i què produeixen en el teixit, sobretot centrant-nos en corrents excitomotors (estimulació del múscul) i analgèsiques.

Conceptes Bàsics d’Electroteràpia

La Dra. Graciela Mabel Sterin va presentar els conceptes bàsics i aplicacions de l’electroteràpia, destacant la seva rellevància en la medicina moderna. Aquesta tècnica utilitza corrents elèctrics per aconseguir un treball muscular passiu, la contracció i relaxació de músculs, i l’analgèsia, sent una eina eficaç per millorar la qualitat de vida dels pacients. Aquesta conferència va repassar els tipus de corrents segons els seus efectes, freqüència i forma d’ona, amb les indicacions generals per a l’ús d’electroteràpia en la restauració de funcions musculars i tractament del dolor. A més, es va subratllar la importància de seleccionar correctament els elèctrodes i les tècniques per evitar cremades i sobredosificació.

Electroanalgèsia i Tècniques d’Aplicació

La Dra. Renata Diniz de Nardi va oferir una conferència en la qual es van explorar les últimes innovacions en electroanalgèsia, una tècnica eficaç i accessible per al tractament del dolor. La xerrada va començar amb un repàs a la història i les seves aplicacions, per després aprofundir en les diverses tècniques i corrents. Entre les tècniques d’electroanalgèsia trobem les invasives, com l’estimulació nerviosa elèctrica percutània, i les no invasives, com el TENS. Aquest últim és valorat per ser assequible, de fàcil aplicació i amb eficàcia provada.

El TENS ha demostrat ser efectiu en la gestió del dolor fantasma i el dolor de monyó en amputats. La investigació ha mostrat que tant l’alta com la baixa freqüència del TENS augmenten els opioides endògens, encara que diferents pèptids es veuen més afectats depenent de la freqüència utilitzada. A més, estudis recents han conclòs que el TENS i la corrent interferencial tenen efectes similars en l’alleujament del dolor, destacant la importància de la intensitat en el tractament. La Dra. Diniz va tornar a fer èmfasi en el correcte posicionament dels elèctrodes per a l’efectivitat del tractament i reduir el risc d’irritació de la pell. Actualment, existeixen sistemes inductius moderns que permeten l’estimulació sense contacte físic, el que resulta extremadament beneficiós per a pacients amb al·lodínia.

Corrents Excitomotores i Introducció a l’Electrodiagnòstic

Després d’un petit descans, la Dra. Graciela Mabel Sterin va realitzar una introducció a l’electrodiagnòstic, destacant la seva utilitat en la millora dels resultats en casos de neurorrehabilitació. Les corrents excitomotores de baixa freqüència, com l’Estimulació Elèctrica Neuromuscular (EENM), l’Estimulació Elèctrica Muscular (EEM) i l’Estimulació Elèctrica Funcional (FES), són fonamentals per provocar contraccions musculars. Aquestes corrents s’utilitzen segons el tipus de fibra muscular (tòniques o fàsiques), el nombre d’unitats motores reclutades i la freqüència de descàrrega. L’electrodiagnòstic és una eina crucial per analitzar la resposta de les unitats motores a polsos elèctrics de diferents característiques. Permet determinar paràmetres com la reobase i la cronaxia, essencials per planificar tractaments d’electroestimulació.

Les corrents exponencials s’utilitzen per tractar músculs denervats, neuritis perifèriques, edemes, i lesions nervioses com la paràlisi facial i del nervi ciàtic. Aquestes corrents produeixen efectes com hiperèmia, analgèsia, modificació del pH i augment del flux sanguini, millorant significativament la rehabilitació dels pacients.

Sinergia de Teràpies: Electroteràpia Combinada

Després del dinar, Marina Gonzalo, la nostra directora i veterinària rehabilitadora de CRAR, conjuntament amb Anabel Marí, representant de INDIBA i K-Laser, el nostre espònsor principal, van realitzar una presentació de sinergies terapèutiques. Vam presentar casos pràctics de com l’electroteràpia pot complementar-se amb altres teràpies com la radiofreqüència i la laserteràpia per crear un pla de rehabilitació integral. Per exemple, es va discutir el cas de Brando, un Bulldog anglès de 10 anys amb displàsia de maluc i genoll. A través d’un pla de rehabilitació que va incloure electroteràpia i cinesiteràpia, es van observar millores notables en la seva mobilitat i reducció del dolor.

Durant aquesta sessió es va enfatitzar la necessitat d’un enfocament holístic i multimodal per a la rehabilitació. Això implica considerar tot el cos del pacient i els factors ambientals, adaptant el pla de tractament a la dinàmica de la malaltia i les necessitats individuals de l’animal. La combinació d’electroestimulació i teràpies com INDIBA i K-Laser permet tractar una varietat de lesions i millorar significativament la força muscular, el rang de moviment i la mobilitat general.

Sessió Pràctica: Aplicació de l’Electroestimulació

Per finalitzar les jornades, vam tenir una sessió pràctica on els participants van aprendre a aplicar l’electroestimulació excitomotora: les diverses formes d’aplicació i en cadena tancada (amb el pacient dempeus) per estimular els diferents grups musculars. Es van mostrar equips senzills de EMS, i després vam tenir l’oportunitat de veure la demostració dels de Chattanooga i un equip de BTL. El BTL és un equip inductiu que empra ones electromagnètiques sense contacte.

Graciela M. Sterin con un paciente voluntario rodeada de asistentes durante la sesión práctica de aplicación de electroestimulación

Beneficis per als Participants

Els participants van adquirir coneixements valuosos que podran aplicar directament en les seves pràctiques diàries. La combinació de teoria i pràctica va permetre una comprensió profunda de les tècniques discutides, millorant així l’eficàcia dels tractaments de rehabilitació.

Conclusió

En aquesta jornada formativa es va subratllar la importància d’una formació contínua en tècniques avançades de rehabilitació i fisioteràpia. La combinació d’electroestimulació amb altres teràpies ofereix un enfocament holístic i multimodal que potencia els efectes terapèutics, millorant significativament la qualitat de vida dels animals de companyia.

Agraïments

Agraïm als nostres patrocinadors INDIBA i K-Laser, així com a Chattanooga i BTL, pel seu suport i col·laboració en aquesta jornada formativa. Per a més informació sobre aquests equips i tècniques, podeu visitar els seus llocs web:

L’èxit de la nostra jornada es deu al compromís dels organitzadors, la qualitat dels ponents i la participació activa dels assistents. Agraïm a tots per la seva contribució i esperem veure-us en futurs esdeveniments.

Si t’interessa seguir aprenent i actualitzant-te en el camp de la rehabilitació animal, subscriu-te a la nostra newsletter i segueix-nos a les xarxes socials per estar al dia de totes les nostres activitats.

···
1
CRAR BCN
Hola, deixa’ns el teu missatge i et respondrem el més aviat possible.
...
Hola, déjanos tu mensaje y te responderemos lo antes posible.
...
Hi, leave us your message and we will reply as soon as possible.