Cas realitzat per Marina Gonzalo Morata, veterinària rehabilitadora de CRAR

Aquest mes a CRAR – Centre de Rehabilitació Animal de Referència, el teu centre especialista en fisioteràpia veterinària a Barcelona, volem presentar-te la història de Sekhmet, una Pastor Belga Malinois, amb una luxació de ròtula traumàtica, com a testimoni de l’eficàcia del nostre enfocament de rehabilitació personalitzada.

Luxació de Ròtula en Canins

La luxació de ròtula és una de les patologies ortopèdiques més comunes que afecten el genoll caní, sent més freqüent la luxació medial (98% dels casos es donen en races petites).

La luxació lateral es presenta en gossos grans i gegants amb genum valgum, però també ocorre esporàdicament en tots els animals després d’un traumatisme, com va ser el cas de Sekhmet.

Per a aquells interessats en entendre més sobre la fisiopatologia d’aquest trastorn, us animem a llegir el nostre article detallat publicat anteriorment.

Cas clínic de Sekhmet, una luxació de ròtula traumàtica

Sekhmet és una Pastor Belga Malinois de 3 anys especialitzada en Luring i rescat.

Junt amb el seu tutor, Alessandro Donaggio de Personal Growth K9, va enfrontar-se a un greu revés quan va patir una luxació de ròtula traumàtica en un dels seus entrenaments.

La intervenció, mitjançant una capsulorrafia amb imbricació, a Anicura Ars Veterinària va ser només el començament del seu viatge de recuperació.

Malgrat la resolució quirúrgica, Sekhmet va enfrontar complicacions. Una infecció per estafilococs va conduir a una segona intervenció per a desbridar el teixit capsular associat i una nova imbricació. Els estafilococs causen entre el 50% i el 60% de les infeccions òssies en gossos, sent el més habitual el Staphylococcus intermedius.

Tractament de Rehabilitació per a la luxació de ròtula

Els nostres protocols de treball sempre comencen realitzant una valoració del pacient. En el cas de Sekhmet aquesta va ser la valoració funcional:

Detectem una possible tendinopatia del lligament rotulià. La tendinitis rotuliana és un troballa freqüent després d’una intervenció d’aquest tipus, no obstant pot passar inadvertida degut a que només causa claudicació clínicament aparent en un petit conjunt de casos.

Les teràpies de rehabilitació que vam utilitzar en el cas de Sekhmet van ser:

  • Radiofreqüència Indiba i làser: per millorar l’elasticitat i controlar la inflamació/dolor.
  • Electroestimulació muscular (EMS)
  • Cinesiteràpia activa mitjançant circuïts proprioceptius i exercicis d’enfortiment, per millorar la massa muscular i articulacions.
  • Hidroteràpia en cinta subaquàtica, tan bon punt la ferida va estar cicatritzada.
  • Magnetoteràpia: per la seva acció analgèsica i relaxant, antiinflamatòria i regenerant.

La participació activa dels tutors és essencial. Per això, a CRAR oferim recursos com el nostre canal de YouTube “CRAR Home Training” perquè els propietaris puguin seguir els exercicis a casa.

Els resultats de les teràpies de rehabilitació de luxació de ròtula en gossos són evidents en el progrés de Sekhmet. Pots veure la millora significativa en aquest vídeo:

La Importància de la Preparació Preoperatòria

Una faceta sovint subestimada en la medicina veterinària és la preparació del pacient abans d’una cirurgia. La fisioteràpia preoperatòria no és comunament una pràctica estàndard, no obstant, les evidències suggereixen que la seva inclusió pot marcar una diferència substancial en els resultats postoperatoris.

Brian Sharp, un reconegut expert en rehabilitació animal, sosté que un programa de fisioteràpia implementat abans de les cirurgies electives pot ser altament beneficiós.

Segons Sharp, preparar l’animal físicament per enfrontar una intervenció de risc és una estratègia proactiva que pot optimitzar la recuperació.

La fisioteràpia preoperatòria no només avalua i enforteix la musculatura i l’estabilitat articular, sinó que també millora l’abast de mobilitat, l’equilibri i la propiocepció. Aquest procés preparatori és igualment essencial per acostumar l’animal als exercicis postquirúrgics, proporcionant una base de familiaritat i confiança que facilitarà la seva rehabilitació.

···
1
CRAR BCN
Hola, deixa’ns el teu missatge i et respondrem el més aviat possible.
...
Hola, déjanos tu mensaje y te responderemos lo antes posible.
...
Hi, leave us your message and we will reply as soon as possible.