Cas realitzat per Marina Gonzalo, veterinària rehabilitadora de CRAR


¡Estrenem secció al blog de CRAR – Centre de Rehabilitació Animal de Referència,  especialistes en fisioteràpia veterinària a Barcelona! Compartirem alguns casos de gossos i gats derivats per ser tractats amb fisioteràpia.

Comencem amb el cas de Toby, un gos que vam tractar amb radiofreqüència INDIBA, hidroteràpia i tècniques de cinesiteràpia passiva i activa després d’una intervenció quirúrgica a l’Hospital Veterinari Balmes

Història clínica

Toby és un Epagneul breton mascle de 10 anys que va patir un accident durant una sortida de cacera on es va fracturar el colze dret. Presentava una fractura intercondília que es va resoldre quirúrgicament mitjançant una ostectomia d’olecranon. 

L’ossificació de la fractura no va arribar a completar-se però l’articulació es mantenia estable, fins que es va fissurar l’húmer per la zona mitja distal.  Inicialment es va optar per fer un tractament conservador amb un embenat estabilitzador, però la fissura finalment va acabar fracturant-se de nou.

A l’Hospital Veterinari Balmes van realitzar una cirurgia reconstructora amb la col·locació de dues plaques, una medial i una altra lateral. 

Per aconseguir la recuperació de Toby la cirurgia no era suficient, estava tenint problemes d’ossificació de la fractura, atròfia muscular  i una coixera molt marcada. 

Per això els companys del departament de traumatologia van referir a Toby per fer un tractament multidisciplinari amb fisioteràpia al nostre centre de rehabilitació. 

Valoració funcional inicial

Abans de plantejar-nos el pla de fisioteràpia idoni pel cas sempre realitzem una valoració funcional del pacient.

 • Examen físic general: condició corporal 5/9
 • Dinàmica: coixesa grau 6/6 EAD, quan va lligat amb corretja i fa protracció arriba a estirar-la una mica.
 • Estàtica: en estació tendència marcada a carregar pes en EAI i EAD en semiflexió.
 • Palpació múscul-esquelètica: atrofia muscular marcada de la musculatura intrínseca del membre.
 • Es prenen mesures de l’extremitat amb el pacient en decúbit lateral: el perímetre de l’extremitat anterior dreta és de 16,6cm , els arcs articulars de l’extremitat anterior dreta mesurats amb goniòmetre són de 40º de flexió i extensió de 124º.

Objectius

 • Millorar el rang de moviment (ROM) en extensió de l’articulació escapulo-humeral i colze dret, ja que es troben clarament disminuits.
 • Disminució del grau de coixesa i de la atròfia muscular.
 • Reeducació de la marxa.

Pla de rehabilitació

En el cas de Toby vam realitzar un total de 6 sessions, a raó de 1 cop per setmana, de les següents teràpies de rehabilitació veterinària:

 • Radiofreqüència INDIBA 20-25 minuts, per augmentar la temperatura i millorar l’extensió dels teixits, així com fer un efecte bioestimulador , acompanyats de massatge descontracturant i exercicis de cinesiteràpia passiva
 • Cinesiteràpia activa amb circuits cavaletti i exercicis de reeducació postural
 • Hidroteràpia en cinta subaquàtica fins un màxim de 10 minuts totals

Evolució

En el següent vídeo volem ensenyar-vos l’evolució de Toby, des del moment que arriba a CRAR fins que finalitza les 6 sessions de rehabilitació.

Després de les 6 sessions de fisioteràpia veterinària realitzem una nova valoració funcional i simptomàtica del pacient.

 • Valoració de seguiment: el rang de moviment de l’articulació del colze ha millorat, les mesures en extensió han passat de 124º a 134º. Després d’escalfament amb INDIBA arriba a un angle de 140º.
 • Després d’un mes la coixera és imperceptible i recolza l’extremitat perfectament. Ja no es cansa quan passeja.
 • Radiogràficament l’ossificació ha millorat.
 • Es van pautar exercicis de manteniment per realitzar a casa. 

Per aconseguir l’èxit i prevenir les complicacions en els nostres pacients traumatològics, és important el treball entre equips multidisciplinaris. Establir un pla de rehabilitació el més aviat possible evitarà reintervencions, controlarà el dolor associat, les adherències i compensacions que es generen habitualment després de cada intervenció. D’aquesta forma millorarem la qualitat de vida dels nostres pacients i la satisfacció de les seves famílies.

···
1
CRAR BCN
Hola, deixa’ns el teu missatge i et respondrem el més aviat possible.
...
Hola, déjanos tu mensaje y te responderemos lo antes posible.
...
Hi, leave us your message and we will reply as soon as possible.