Cas realitzat per Marina Gonzalo Morata, veterinària rehabilitadora de CRAR

Aquest mes al blog de CRAR – Centre de Rehabilitació Animal de Referència,  especialistes en fisioteràpia veterinària a Barcelona us compartim el cas de Kika, una Jack Russell Terrier esterilitzada de 4 anys.

Kika va ser operada d’un trencament del lligament creuat craneal a l’Hospital Clínic Veterinari de la UAB. Pots pensar que és un cas comú que no “mereix” una atenció especial, però justament per ser una patologia freqüent és important que coneguis totes les opcions terapèutiques que poden millorar la recuperació i la qualitat de vida del teu pacient.

L’articulació del genoll és l’articulació més tractada quirúrgicament pels ortopedes veterinaris. Les lesions més freqüents són el trencament del lligament creuat anterior i la luxació de rótula.

El trencament del lligament creuat sol ser el resultat d’una degeneració lenta, els traumatismes aguts són molt poc freqüents, i molts pacients amb luxació de rótula acabarant amb un trencament del lligament també. A més, el 40-60% dels gossos amb problemes de lligament creuat acabaràn desenvolupant el mateix problema a l’altre extremitat.

Kika es va trencar el lligament creuat craneal quan baixava del cotxe, els companys de l’Hospital Clínic Veterinari de la UAB van operar-la mitjançant una tècnica extracapsular amb Nylon. Anteriorment, quan tenia 6 mesos d’edat va patir una infecció per brom que li va produir una desmilienització, produint-li una incoordinació com a seqüel.la.

Un cop Kika va rebre l’alta hospitalària li van recomanar iniciar teràpia de rehabilitació postquirúrgica al nostre centre.

Primera valoració funcional

 • Examen neurològic: tremolors d’intenció, sobretot quan es posa nerviosa.
 • Dinàmica: coixera 5/6.
 • Estàtica: perimetria de l’EPD 22cm i EPI 20,3cm.

Objectius

 • Millorar el rang de moviment (ROM) a l’extremitat posterior esquerre.
 • Disminuir tensió per compensació lumbar dreta.
 • Afavorir trofisme muscular.
 • Millorar coordinació i equilibri. En el cas de Kika la reeducació de la marxa és especialment important degut al pobre control neuro-motor que te com a seqüela a la infecció de brom que va patir quan era cadell.

Pla de rehabilitació

En el cas de Kika vam realitzar un total de 12 sessions, a raó de 1 cop per setmana, de les següents teràpies de rehabilitació veterinària:

 • Radiofreqüència INDIBA, per augmentar la temperatura i millorar l’extensió dels teixits, així com fer un efecte bioestimulador , acompanyats de massatge descontracturant i exercicis de cinesiteràpia passiva
 • Cinesiteràpia activa amb circuits cavaletti.
 • Hidroteràpia en cinta subaquàtica.

Com és habitual en els casos que tractem, vam instaurar rutines de rehabilitació a casa. Com ja t’hem explicat en casos anteriors, aquestes rutines són una part important del tractament amb rehabilitació.

Evolució

En el vídeo pots veure l’evolució de Kika durant el tractament de fisioteràpia postquirúrgica del seu trencament de lligament creuat craneal.

 •  S’ha igualat la perimetria muscular d’ambdues extremitats.
 • Ha millorat el trot i la propiocepció a textures inestables.
 • Exploració ortopèdica normal.
 • Fa activitat física sense ressentir-se ni mostrar dolor.

El trencament del lligament creuat és una de les patologies més freqüents, a més de la principal causa d’artrosis degenerativa de l’articulació del genoll. A medicina humana és impensable pensar en el tractament d’aquesta patologia sense incloure la rehabilitació, no obstant a veterinària, encara és una pràctica poc estesa.

Existeixen estudis, com per exemple el de la Universidade Federal de Santa María (Berté et al.,2012), que han demostrat la importància de la fisioteràpia durant el tractament postquirúrgic en el gos. Els resultats van demostrar la millora en la recuperació de la marxa, limitar l’atròfia muscular, i així millorar la qualitat de vida.

 

···
1
CRAR BCN
Hola, deixa’ns el teu missatge i et respondrem el més aviat possible.
...
Hola, déjanos tu mensaje y te responderemos lo antes posible.
...
Hi, leave us your message and we will reply as soon as possible.