Cas realitzat per Marina Gonzalo, veterinària rehabilitadora de CRAR


Avui al blog de CRAR – Centre de Rehabilitació Animal de Referència,  especialistes en fisioteràpia veterinària a Barcelona, volem compartir el cas de Shiva, una gossa que pateix dolor crònic degut a osteoartrosis severa de maluc i luxació vertebral L5-L6.

El cas de Shiva no és especial, molts dels pacients que es visiten a les clíniques veterinàries pateixen dolor crònic, per això és tant important realitzar un bon protocol de maneig del dolor.

Els nostres companys de lHospital Veterinari Molins ho saben molt bé i quan van atendre a Shiva en la seva unitat del dolor van voler complementar els tractaments mèdics amb la rehabilitació.

Per millorar el dolor dels nostres pacients, sobretot els que pateixen dolor crònic, hem de fer una avaluació global de l’animal: dieta, activitat física, fàrmacs, rehabilitació…

Segons la WSAVA, l’enfoc multimodal , com el que vam seguir en el cas de Shiva, és la millor forma de tractar el dolor, i així ho recull a les seves guies de reconeixement, assessorament i tractament del dolor.

Història clínica

Shiva, gossa de raça pastor txeca de 6 anys, va ser rescatada fa anys en un hospital d’Eslovàquia. Va ser trobada apallissada i amb una luxació vertebral L5-L6 molt greu.

Ja des d’aleshores la rehabilitació i hidroteràpia va ser implementada per l’equip veterinari, i amb una gran dedicació per part de la família que finalment la va adoptar, van aconseguir que tornés a caminar de nou.

A l’Hospital Veterinari Molins li van detectar una displàsia de maluc bilateral severa, que juntament a la pèrdua d’activitat pel confinament, li provocava molt dolor.

Va ser referida al nostre centre per fer una teràpia analgèsica multimodal juntament amb el tractament farmacològic ja instaurat.

Shiva, gossa amb dolor crònic per osteoartrosis.

Valoració funcional inicial

 • Incapacitat per pujar i baixar del cotxe i sofà
 • Condició corporal 6/9 i atròfia muscular marcada
 • Dèficits propioceptius i disminució del reflexes en ambdues extremitats posteriors.
 • Dolor moderat a la palpació lumbar i a la mobilització del maluc dret

Objectius

 • Control del dolor
 • Millorar rang de moviment (ROM) del pacient.
 • Augmentar la qualitat de vida i el seu benestar.

Pla de rehabilitació

En el cas de Shiva vam realitzar 8 sessions setmanals de les següents teràpies de rehabilitació veterinària:

Es van instaurar rutines per casa de termoteràpia diaria, massatges, control de l’activitat, i es van recomanar modificacions de l’ambient per millorar la mobilitat a la llar.

Evolució

En el següent vídeo podeu veure l’evolució de Shiva durant les seves sessions de fisioteràpia veterinària:

Després de 8 sessions de rehabilitació:

 • Tolera passejos de més d’una hora i ja puja amb facilitat als llocs.
 • Augment del trofisme muscular i condició corporal de 5/9.
 • Augment del ROM a maluc bilateral.
 • Reaccions posturals presents i només una lleu parestèsia en l’extremitat posterior dreta, amb reflexes mantinguts.
 • No mostra dolor a la palpació.

Per mantenir l’efecte analgèsic de les teràpies implementades es recomana continuar realitzant sessions de manteniment.


El 30% dels gossos i gats podrien classificar-se com sèniors. Aquest tipus de pacient te una alta prevalença de dolor crònic, no obstant en moltes ocasions està subdiagnosticat i es confon amb el propi procés d’envelliment.

Els veterinaris, com garants de la salut i benestar dels nostres pacients, tenim l’obligació de diagnosticar i classificar el dolor. A més, hem de realitzar un protocol adequat pel maneig del dolor del nostre pacient i oferir a les seves famílies totes les opcions terapèutiques que poden millorar el seu benestar.

···
1
CRAR BCN
Hola, deixa’ns el teu missatge i et respondrem el més aviat possible.
...
Hola, déjanos tu mensaje y te responderemos lo antes posible.
...
Hi, leave us your message and we will reply as soon as possible.