La rehabilitació o fisioteràpia s’ha estès enormement en la terapèutica de les persones però, per sort, en els últims anys la fisioteràpia veterinària també ha viscut la seva pròpia expansió.
La fisioteràpia veterinària és una sortida professional més pels veterinaris que volen dedicar-se a la promoció, el manteniment i la millora de la salut dels animals.
A què es degut aquest creixement?
La fisioteràpia veterinària permet prevenir lesions, reforçar i mantenir la forma física, recuperar la mobilitat després d’una lesió i millorar el benestar de l’animal.
A més, es tracta d’una especialitat que permet crear un vincle molt especial entre el fisioterapeuta i l’animal, així com amb el seu propietari ja que solen ser tractaments que suposen diverses sessions abans d’assolir l’objectiu final.
Com dèiem al principi, aquesta disciplina es troba en ple creixement exponencial ja que, des del món veterinari, cada vegada es demanda més la necessitat d’equips multidisciplinars que atenguin a l’animal en tots els aspectes relacionats amb la seva salut.
D’altra banda, cada vegada més propietaris d’animals demanen tècniques menys invasives i naturals. Això, unit al factor econòmic, ha fet que la fisioteràpia veterinària evolucioni ràpidament.
Els referidors juguen un paper clau
En el sector de la clínica veterinària cada vegada hi ha més especialistes en les diferentes àrees de la Veterinària. Aquesta especialització permet una atenció molt més acurada dels pacients però, a la vegada, crea la necessitat de comptar amb professionals en totes les especialitats.
La referència entre especialistes és la nova forma de treballar en el nostre sector. Una forma que et permet oferir un servei complet als clients amb la tranquil·litat de saber que no deixaràn d’acudir a la teva clínica ja que els derives a uns especialistes que només duen a terme activitats relacionades, en el nostre cas, amb la fisioteràpia veterinària.
En el cas del CRAR, volem ser un complement de confiança per tots aquells hospitals, clíniques i consultoris veterinaris que ho requereixin i permetre que ho puguin fer sense preocupar-se ja que no oferim cap altre servei fora de la nostra especialitat.
D’altra banda, al nostre centre també assessorem a aquells veterinaris rehabilitadors que precisin d’una segona opinió o necessitin referir-nos un cas per fer una teràpia concreta.
Sabies que la fisioteràpia veterinària ja està reconeguda com a especialitat?
Sí! I ha sigut possible gràcies a la creació d’un col·legi europeu i un altre d’americà:
- European College of Veterinary Sports Medicine and Rehabilitation (ECVSMR): entre els objectius d’aquest col·legi cal destacar l’interés per avançar en la medicina esportiva veterinària i la rehabilitació a Europa en benefici de la salut i el benestar dels animals; establir i mantenir normes per als metges veterinaris que destaquen en medicina esportiva i rehabilitació i que rebin el títol de Diplomats; identificar diplomats al públic, altres professionals, organitzacions professionals, agències i representants governamentals i altres persones i organismes adequats.
- American College of Veterinary Sports Medicine and Rehabilitation (ACVSMR): en aquest cas, el col·legi oficial americà inclou una sòlida xarxa de diplomats de tot el món. Es va desenvolupar per satisfer les necessitats úniques dels animals esportius i de treball, així com de tots els animals que necessiten rehabilitació.
D’altra banda, i després de mesos insistint per part d’associacions implicades en la fisioteràpia veterinària, el 2 de gener del 2020 el Consejo General de Colegios de Veterinarios de España (OCV) va enviar un escrit al Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación (MAPA).
En aquest escrit se sol·licitava que s’elevés a consulta al Consejo de Estado “si los veterinarios tienen atribuida legalmente en exclusiva y como reserva de actividad la competencia profesional del cuidado, la prevención, el diagnóstico y la curación de las enfermedades de los animales”. Si vols conéixer la resolució de la consulta, fes clic aquí.
Associacions relacionades amb la fisioteràpia veterinària
Al nostre país existeixen 2 associacions especialment actives relacionades amb la fisioteràpia i rehabilitació veterinària:
- Asociación Española de Veterinarios Especialistas en Rehabilitación y Fisiatría (AEVEFI): es va fundar l’abril del 2004 amb l’afany d’agrupar a tots aquells professionals de la medicina Veterinària dedicats (parcial o totalment) a les teràpies físiques i manuals en petits i grans animals.
- Asociación de Veterinarios Especialistas en Équidos (AVEE): la seva missió és vetllar per la salut equina i l’activitat professional desenvolupant iniciatives de col·laboració amb entitats tant públiques com privades; protegint i fomentant l’estudi i la investigació de les ciències veterinàries especialitzades en èquids; etc.
Aquestes 2 associacions, juntament amb la Asociación Veterinarios Españoles Especialistas Pequeños Animales (AVEPA) són les 3 que van fer més força de cara a que l’OCV accedís a enviar una comuniació oficial al MAPA per reivindicar el paper dels veterinaris com a únics professionals competents per exercir aquesta especialitat.
Si t’interessa referir-nos un cas, fes clic aquí.