Cas realitzat per Eva Vidal López, veterinària rehabilitadora de CRAR

Aquest mes al blog de CRAR – Centre de Rehabilitació Animal de Referència,  especialistes en fisioteràpia veterinària a Barcelona volem parlar d’un cas de dolor toracolumbar degut a hèrnia discal crònica que vam tractar amb mètode conservador sense cirurgia.

Balú era un gos mascle Bichón Maltés de 10 anys, que va visitar-se a l’Hospital Veterinari del Mar per dolor toracolumbar recurrent que responia a AINEs i repòs, i no presentava alteracions neurològiques marcades.

Se li va realitzar un TAC on es van evidenciar:                                                     

  • Hernia moderada-severa T12-T13.
  • Hernia esquerre foraminal T13-L1.
  • Hernia L4-L5.

Degut a que les hèrnies eren cròniques, i que va mostrar reaccions adverses gastrointestinals al tractament amb AINEs, es va derivar al nostre centre per iniciar teràpia de rehabilitació.

La degeneració dels discos intervertebrals és una conseqüència inevitable de l’envelliment en gossos, havent-se identificat diferents formes de degeneració. Com a conseqüència d’aquests canvis, el material del disc es pot extrudir (hèrnies agudes) o protruir (hèrnies cròniques) magullant i comprimint la medul·la espinal i causant dolor i dèficits neurològics.

En funció de la gravetat podem classificar els casos en 5 graus neurològics:

1. Dolor sense dèficits neurològics.

2. Atàxia-parèsia ambulatòria.

3. Parèsia no ambulatòria.

4. Paraplegia.

5. Paraplegia sense sensibilitat.

Els quadres del 3 al 5 necessitaran un tractament quirúrgic, però els casos més lleus (1 i 2) habitualment responen bé a tractaments mèdics conservadors.

No obstant, aquests últims, tenen un índex alt de recidives que fa que l’animal visqui amb dolor o acabi passant per quiròfan.

Les teràpies de rehabilitació poden marcar la diferència i ajudar a que els pacients gaudeixin d’una bona qualitat de vida i s’estalviïn una cirurgia.

Primera valoració funcional

  • BCS 4/9
  • Estàtica: No presentava atrofia ni asimetries evidents, posició correcta. Desgast ungles simètric. Mobilitzacions cervicals i de la cua sense alteracions. Crepitació a carp EAD, però sense disminució del ROM ni dolor associat. Crepitació lleu espatlla EAI al realitzar algunes flexions, resta de mobilitzacions EEAA i EEPP bones. Dolor toracolumbar 2-3/4 a L2-L3 i T12. Lleu sobrecàrrega muscular al terç anterior.
  • Dinàmica: Rigidesa del dors al pas.
  • Examen neurològic: Estat mental alerta. Respostes posturals EEPP disminuïdes, lleument a EPI i més marcat EPD. Reflexes espinals lleument augmentats, més marcat a EPD. Sensibilitat superficial i profunda bona, així com el reflexa panicular i perineal.

Objectius

  • Control de dolor i inflamació.
  • Control canvis compensatoris.
  • Augmentar trofisme muscular del core, ja que aquesta musculatura ajuda a donar estabilitat a l’esquena reduint els problemes vertebrals i discals. 

Pla de rehabilitació

L’objectiu principal en el cas de Balú va ser controlar el dolor, pel que vam decidir realitzar 2 sessions setmanals amb  radiofreqüència, electroestimulació i teràpia manual.

Va mostrar una ràpida milloria del símptomes pel que vam incorporar progressivament làser i exercicis actius per enfortir el core.  

  • Làser / radiofreqüència: augmenta el metabolisme dins de la cèl·lula, millorant el transport de nutrients a través de la membrana cel·lular. A més, s’incrementa la producció d’energia cel·lular (ATP), generant una cascada d’efectes beneficiosos, amb augment de la funció i salut cel·lulars.
  • Electroestimulació (EMS):  elèctrodes col·locats a la pell on administrem impulsos elèctrics que provoquen contraccions musculars.
  • Teràpia manual: La teràpia manual ens serveix tant per detectar qualsevol alteració com per obtenir informació i tractar moltes patologies. A CRAR ensenyem exercicis concrets de massatge als cuidadors perquè puguin fer-los a casa a les rutines de rehabilitació. La implicació de les famílies és imprescindible per aconseguir una bona evolució dels pacients.
  • Cinesiteràpia activa assistida:  tractament mitjançant moviments actius, que involucra el pacient en la tasca (voluntària) de realitzar una contracció muscular i/o moviment corporal. Aquest tipus de terapies millora l’arc de mobilitat actiu i passiu, la massa/Força/Resistència muscular, la propiocepció., l’equilibri. la coordinació, la resistència cardiovascular; a més, ajuda a reeducar la marxa i afavoreix la pèrdua de pes.

Com és habitual en els casos que tractem, vam instaurar rutines de rehabilitació. És imprescindible la implicació dels tutors en aquestes rutines per aconseguir una bona evolució dels pacients.

Evolució

Amb rehabilitació hem aconseguit que el Balú torni a fer vida normal i viure sense dolor i els signes neurològics lleus que tenia pràcticament han desaparegut.

Tot i que ha tingut alguna recaiguda hem fet un “rescat” ràpid abans que evolucionés a pitjor.

Balú ha continuat venint cada poques setmanes a fer sessions de manteniment.

L’actual definició de dolor per la IASP és “experiència sensorial i emocional desagradable associada, o similar a la associada, a una lesió tissular real o potencial”

Tot i que el dolor te una funció adaptativa, pot tenir efectes sobre la funció i el benestar social i psicològic. A més a més, quan parlem de dolor crònic és ja un dolor maladaptatiu de per se.

El tractament del dolor ha de ser sempre una prioritat en el maneig clínic dels nostres pacients, no tan sols per responsabilitat ètica, si no per minimitzar les conseqüències fisiopatològiques del dolor no tractat. Està demostrat que el dolor augmenta la morbi-mortalitat dels pacients.

La AAHA al 2003 va introduïr el dolor com la cuarta constant vital de monitorització obligatòria. Hem de poder diagnosticar i monitoritzar de la forma més objectiva possible el dolor, i per aixó ens podem recolzar en les escales de dolor.

Et deixem enllaç a les escales de valoració de dolor agut i dolor crònic per gats i gossos perquè puguis fer una bona monitorització del dolor dels teus pacients.

En molts animals que pateixen dolor crònic, a més de les escales de dolor, és necessari també realitzar escales de qualitat de vida. Aquí pots consultar les recomanacions de la WSAVA i les que trobes al web d’ AVEPA-Vetbonds.

···
1
CRAR BCN
Hola, deixa’ns el teu missatge i et respondrem el més aviat possible.
...
Hola, déjanos tu mensaje y te responderemos lo antes posible.
...
Hi, leave us your message and we will reply as soon as possible.