Aquest mes al blog de CRAR – Centre de Rehabilitació Animal de Referència,  especialistes en fisioteràpia veterinària a Barcelona volem parlar-te d’un nou servei que hem començat a oferir recentment: quiropràctica.

La quiropràctica a humana és àmpliamente utilitzada, i cada cop està més integrada a la pràctica veterinària. Ara, ja la tenim disponible a CRAR a través d’Eva Vidal López, veterinària rehabilitadora de CRAR. Aquesta tècnica és especialment útil per ajudar a animals atlètics a aconseguir el seu rendiment màxim, i també, per millorar la qualitat de vida dels pacients geriàtrics.

Història de la quiropràctica

La quiropràctica moderna es remunta a 1895 quan Daniel David Palmer, als Estats Units, va començar a fer servir els ajustaments espinals per tractar diverses condicions. Al 1897 va fundar el Palmer College of Chiropractic, que va ser la primera de les 50 escoles que existeixen avui al món.

La quiropràctica ha evolucionat des de les idees originals de Palmer i al 2005 la OMS la va definir com “una profesió sanitària que s’ocupa del diagnòstic, el tractament i la prevenció dels transtorns del sistema neuromusculesquelètic i dels efectes d’aquests trastorns sobre la salut en general”

La quiropràctica en animals va començar al 1988, quan Sharon Willoughby, DVM, DC, va fundar Options for Animals, una escola que ensenya als veterinaris i quiropràctics l’art, la ciència i la filosofia de la quiropràctica per animals.

Ara existeixen més escoles per tot el món que ensenyen les tècniques quiropràctiques específicament per animals.

Què és la quiropràctica?

La quiropràctica és la ciència que es dedica a la detecció, correcció i prevenció d’alteracions biomecàniques que poden interferir en el correcte funcionament del sistema nerviós, especialment aquelles alteracions que afecten la columna vertebral.

A la quiropràctica aquestes alteracions es denominen complexes de subluxació vertebral o hipomobilitats segmentàries, i es creu que actuen:

  • Envaint el foramen intervertebral o el canal espinal adjacent.
  • Alterant l’entrada aferent al sistema nerviós central.
  • Conduint a una distorsió dels impulsos nerviosos de la medul.la espinal a través d’interaccions amb el lligament denticulat (Henderson 2012).

Aquestes alteracions es poden corregir mitjançant manipulacions específiques anomenades ajustaments quiropràctics.

La seguretat de la quiropràctica és, en general, molt bona, però sempre l’ha de dur a terme un veterinari especialitzat.

Les mobilitzacions i les tècniques manuals s’utilitzen amb freqüència en petits animals i èquids, tant amb una finalitat diagnòstica com terapèutica. Els massatges de teixits tous i les mobilitzacions o manipulacions d’articulacions són les tècniques utilitzades amb més freqüència per alleugerir el dolor, la rigidesa o la hipertonicitat muscular.

Els estudis realitzats fins el moment mostren efectes positius dels tractaments amb quiropràctica, tot i que no són estudis amb evidència científica elevada, serà necessari en el futur estudis amb mètodes quantitatius i qualitatius per avaluar específicament els efectes de les mobilitzacions i manipulacions.

Quins pacients són candidats a la quiropràctica i quins beneficis poden obtenir?

Realment, qualsevol animal es pot beneficiar de la quiropràctica, però primer s’ha de fer una valoració global i integral del pacient.

  • Com ja hem comentat anteriorment, en animals esportistes podem optimitzar la seva forma física i reduir el risc de lesions futures.
  • El dolor cervical i de columna és freqüent en animals, amb la quiropràctica podem ajudar a gestionar el dolor, la rigidesa i els espasmes musculars. No podem tractar zones amb molta inestabilitat articular, infeccions o dolor agut, però sí que podem tractar totes les compensacions derivades d’aquestes patologies.
  • La quiropràctica en medicina humana també s’utilitza per tractar la incontinència urinària i enuresis nocturna. Una associació entre les hipomobilitats segmentàries a la regió lumbar i retenció urinària i/o incontinència en animals suggeriria una possible explicació neurofisiològica per aquests problemes urinaris: La hipomobilitat de les articulacions de les apòfisis espinoses en els segments L1-L4 (involucrats a la innervació simpàtica de la bufeta urinària) i en els segments S1-S2 (involucrats a la innervació somàtica de la uretra) podria causar edema, que augmenta la pressió sobre els nervis, i una alteració de la vascularització dels nervis.

S’han realitzat estudis sobre l’ús de la quiropràctica de forma preventiva en casos d’espondilosis en gossos de raça bòxer. La espondilosis es conseqüència de la calcificació gradual del lligament longitudinal ventral, i te una prevalença superior en algunes races, com els bòxers.

Tradicionalment, aquesta patologia s’ha tractat amb antiinflamatoris no esteroideus i suplements nutricionals (glucosamina i MSM), però podem fer un tractament multidisciplinari fent servir també quiropràctica, osteopatia, acupuntura, fisioteràpia i massatges.

En aquest estudi es va veure una possible prevenció del desenvolupament de la espondilosis realitzant una detecció temprana dels segments de la columna vertebral amb flexibilitat reduïda i tractant mitjançant quiropràctica.

Com es realitza una sessió de quiropràctica?

  1. Primer realitzem una palpació dinàmica del pacient per detectar els complexes de subluxació, punts de dolor, inflamacions i asimetries.
  2. Un cop hem detectat aquestes alteracions ens disposarem a corregir-les utilitzant els ajustaments quiropràctics.

Un cop s’ha restablert el bon funcionament del sistema nerviós podem observar diversos efectes:

  • Augment del benestar.
  • Al millorar el dolor i les compensacions notarem una millora de la postura i la marxa.
  • Millora de la biomecànica del cos en animals sans o esportistes, que farà que tinguin un major rendiment esportiu.

La nostra veterinària Eva Vidal López et fa un resum del que hem parlat en aquest vídeo, i t’explica com sol.licitar cita per realitzar una sesió de quiropràctica.

El tractament multimodal és habitual en la pràctica clínica veterinària i es considera que te el major impacte clínic. Per aquest motiu, el servei de quiropràctica de CRAR ve a sumar esforços a la recerca del major benestar pels nostres pacients.

Referències

  • Veterinary Chiropractic Treatment as a Measure to Prevent the Occurrence of Spondylosis in Boxers. Kristin Steinmoen Halle and Aksel Granhus.
  • Chiropractic as spine care: a model for the profession. Craig F Nelson, Dana J Lawrence, John J Triano, Gert Bronfort, Stephen M Perle, R Douglas Metz, Kurt Hegetschweiler and Thomas LaBrot.
  • Chiropractic abnormalities of the lumbar spine significantly associated with urinary incontinence and retention in dogs. T. R. Thude, Varde Dyrehospital, Nordre Boulevard, 6800 Varde, Denmark.
  • Alternative Medicines for the Geriatric Veterinary Patien. J. Randy Kidd, DVM, PhD.
  • A Systematic Review of Musculoskeletal Mobilization and Manipulation Techniques Used in Veterinary Medicine. Kevin K. Haussler, Amie L. Hesbach, Laura Romano , Lesley Goff and Anna Bergh
···
1
CRAR BCN
Hola, deixa’ns el teu missatge i et respondrem el més aviat possible.
...
Hola, déjanos tu mensaje y te responderemos lo antes posible.
...
Hi, leave us your message and we will reply as soon as possible.