Cas realitzat per Eva Vidal, veterinària rehabilitadora de CRAR

Aquest mes al blog de CRAR – Centre de Rehabilitació Animal de Referència,  especialistes en fisioteràpia veterinària a Barcelona volem compartir un cas d’una gossa creuada de 6 anys d’edat que portava 2 anys amb coixera sense recolzament degut a una artroplàstia de fèmur incompleta.

Fa 3 anys Ronda va ser adoptada, en aquell moment presentava una fractura de fèmur i displàsia de maluc de l’extremitat posterior dreta. Es va sotmetre a cirurgia:

  • Artroplàstia del cap del fèmur.
  • Placa de osteosíntesis en diàfisi femoral.

Des de llavors que coixejava d’aquella extremitat, era una coixera sense recolzament amb evidents mostres de dolor.

La família de Ronda va decidir buscar una segona opinió i van anar a visitar-se a l’Hospital Veterinari Balmesvet. Allà van revalorar a Ronda i van trobar:

  • Coixera severa sense recolzament.
  • Osteoartritis degenerativa coxofemoral . El coll del fèmur remanent i l’acetàbul s’havien remodelat creant una articulació degenerada.
  • Dolor en extensió i flexió de l’articulació coxofemoral. Unió atròfica de la placa de osteosíntesis: fractura consolidada però diàfisis molt fina.
  • Luxació de ròtula lateral amb crepitació durant l’extensió i flexió.

Els companys de Balmesvet van decidir tornar a intervenir a Ronda, primer de l’artroplàstia incompleta i depenent de l’evolució es reintervindrà per la reducció de la luxació de ròtula i extracció de la placa.

Gràcies a la segona artroplàstia Ronda va començar a fer servir l’extremitat, encara que degut a 2 anys de desús la marxa estava molt alterada i presentava moltíssima atròfia.

L’artroplàstia de fèmur o ostectomia del cap femoral és una tècnica quirúrgica basada en l’extirpació quirúrgica del cap i coll femoral, estabilitzant l’articulació mitjançant la musculatura glútia i eliminant el focus de dolor.

Les indicacions per aquesta tècnica quirúrgica serien: displàsia de maluc, luxació coxo-femoral amb signes de degeneració del cap del fèmur o luxacions recidivants, necrosis avascular del cap femoral, fracàs de la cirurgia de pròtesis de maluc, fractures del cap o del coll de fèmur o fractures complicades de l’acetàbul.

Els resultats postquirúrgics habitualment són bons. Els resultats desfavorables se solen associar a una atròfia muscular greu, una absència de la funcionalitat de l’extremitat (l’animal no recolzava l’extremitat prèviament a la cirurgia) i una mala tècnica quirúrgica.

Primera valoració funcional

  • Dinàmica: Recolzament EPD al pas amb coixera 3/6, coixera 6/6 EPD al trot, rigidesa zona lumbar, flexo-extensió incompleta de genoll dret, no flexiona genoll dret al seure’s, posició asseguda incorrecta.
  • Estàtica: Lleu cifosis lumbar, recolza EPD sense carregar pes, atròfia muscular severa de l’EPD i glutis, limitació a la flexió del genoll EPD amb crepitació i molèstia a la manipulació, engruiximent de la càpsula articular del genoll dret, luxació ròtula medial EPD, articulació sacroilíaca dreta menys mòbil que esquerre. Trigger points actius a infraespinós EAD, sartoris i quàdriceps bilaterals. Dolor lleu a palpació L3-L4 i zona lumbosacre.
    • Perimetria EPs: 22cm EPD, 29cm EPI
    • Goniometria genoll: 70-130 EPD, 40-160 EPI
  • Examen neurològic: Sense alteracions, no hi ha dolor a la sortida del ciàtic.

Objectius

  • Control del dolor i inflamació.
  • Reeducació de la marxa i postura.
  • Augmentar trofisme muscular EPD.
  • Control canvis compensatoris.

Pla de rehabilitació

En aquest cas la nostra recomanació va ser de realitzar 1 sessió setmanal de rehabilitació.

Les teràpies de rehabilitació veterinària que vam fer servir van ser:

  • Làser / radiofreqüència: augmenta el metabolisme dins de la cèl·lula, millorant el transport de nutrients a través de la membrana cel·lular. A més, s’incrementa la producció d’energia cel·lular (ATP), generant una cascada d’efectes beneficiosos, amb augment de la funció i salut cel·lulars.
  • Cinesiteràpia activa: tractament mitjançant moviments actius, que involucra el pacient en la tasca (voluntària) de realitzar una contracció muscular i/o moviment corporal. Entre ells estan els circuits cavaletti i altres exercicis de reeducació postural.
  • Electroestimulació:  electrodes col.locats a la pell on administrem impulsos elèctrics que provoquen contraccions musculars.

Com és habitual en els casos que tractem, vam instaurar rutines de rehabilitació a casa. És imprescindible la implicació dels tutors en aquestes rutines per aconseguir una bona evolució dels pacients.

Evolució

En el vídeo pots veure l’evolució de Ronda des de l’inici del període de tractament de fisioteràpia fins l’actualitat. Encara s’estan fent sessions de manteniment cada 15 dies.

  • Ha millorat el to muscular. Perimetria EPD = 26cm, ha guanyat 4cm.
  • Recolza quasi sempre al pas i al trot, coixera 2/6.
  • Menor molèstia lumbar.
  • Goniometria genoll dret = 60º-140º (ha millorat 10º), lleu crepitació genoll i maluc dret.

La Ronda és un exemple de com els casos amb lesions cronificades poden millorar amb el tractament i la rehabilitació adequada. No s’ha de defallir en la cerca de millorar la qualitat de vida de tots els pacients, sense importar l’edat i el temps que porta la patologia instaurada.

···
1
CRAR BCN
Hola, deixa’ns el teu missatge i et respondrem el més aviat possible.
...
Hola, déjanos tu mensaje y te responderemos lo antes posible.
...
Hi, leave us your message and we will reply as soon as possible.