Cas realitzat per Eva Vidal López, veterinària rehabilitadora de CRAR
Aquest mes al blog de CRAR – Centre de Rehabilitació Animal de Referència, especialistes en fisioteràpia veterinària a Barcelona volem compartir un cas una mica complicat, una hèrnia discal a nivell cervical.
Lucky era un gos mascle Ratoner de Praga de 9 anys, que va visitar-se al servei de neurologia de l’Hospital Veterinari Molins per un dolor sever a les cervicals i tetraparèsia no ambulatòria.
Els reflexes espinals estaven presents, i els dèficits propioceptius eren més accentuats a extremitats anteriors. La ressonància magnètica va revelar:
- Hèrnia discal C5-C6 ventrolateral dreta extruida con distorsió mielo-radicular C6 dreta.
- Espondilosis i discopatia degenerativa de predomini C2-C3, C6-C7, i C7-T1 amb protrusió discal que a nivell de C2-C3 distorsiona l’aspecte ventral de la medul.la.
- Malformació Chiari-like i siringomelia cervical.
Degut al diagnòstic es va decidir realitzar cirurgia de descompressió ventral / Slot C5-C6 i com l’evolució postquirúrgica era molt lenta es va derivar al nostre centre per iniciar teràpia de rehabilitació.
Què és la Malformació Chiari-Like i Siringomelia?
La malformació Chiari-like i la siringomelia són components d’una síndrome de malaltia estructural del sistema nerviós central que afecta principalment a Cavalier King Charles Spaniel i altres races petites.
El Chiari-Like és una malformació complexa del desenvolupament del crani i les vértebres craneocervicals, que es caracteritza per un canvi conformacional que col.lapsa el cervell produïnt una herniació parcial del cerebel pel foramen màgnum. Això, a la vegada, comprimeix el tronc de l’encèfal i la medul.la espinal cervical cranial i dona com a resultat l’obstrucció dels canals de LCR a la unió craneocervical.
La siringomelia es defineix com una cavitat de líquid dintre del parènquima de la medul.la espinal. La seva patogènia es poc coneguda, però es creu que l’acumulació de líquid extracel.lular és secundària a un fluxe anormal de LCR.
Els pacients amb Chiari-Like o siringomelia poden ser simptomàtics o asimptomàtics, el que fa pensar que aquesta síndrome podria ser multifactorial.
Primera valoració funcional
- BCS 4/9
- Estàtica: Atròfia muscular moderada a les 4 extremitats, mobilitzacions articulars eren bones en general, lleu resistència a l’abducció de maluc, no hi havia dolor toraco-lumbar però sí trigger points en músculs paravertebrals toràcics. Disminució del to a esfínter anal.
- Dinàmica: Posició en decúbit lateral, no era capaç d’incorporar-se per si mateix. Quan el posicionaves en estació presentava to muscular a extremitats posteriors, però flaccidesa a extremitats anteriors.
- Examen neurològic: Estat mental alerta, respostes posturals absents a les 4 extremitats. Reflexes espinals presents a les 4 extremitats, però disminuïts a EAI. Sensibilitat superficial i profunda correctes. Reflexa perineal i panicular positius.
Objectius
- Control de dolor i inflamació cervical.
- Recuperar control neuromotor de les 4 extremitats.
- Control canvis compensatoris músculs paravertebrals.
- Augmentar trofisme muscular de les 4 extremitats.
Pla de rehabilitació
La recomanació en aquest cas va ser de 3 sessions setmanals.
Les teràpies de rehabilitació veterinària que vam fer servir van ser:
- Làser: augmenta el metabolisme dins de la cèl·lula, millorant el transport de nutrients a través de la membrana cel·lular. A més, s’incrementa la producció d’energia cel·lular (ATP), generant una cascada d’efectes beneficiosos, amb augment de la funció i salut cel·lulars.
- Electroestimulació (EMS): electrodes col.locats a la pell on administrem impulsos elèctrics que provoquen contraccions musculars.
- Hidroteràpia: L’aigua presenta una sèrie de propietats de les que deriven els seus efectes terapèutics sobre el pacient. Produeix enfortiment de la musculatura. augment de la resistència muscular, increment de la resistència cardiovascular, millora de l’arc articular, major agilitat, reducció del dolor i sensació de benestar.
- Cinesiteràpia activa assistida: tractament mitjançant moviments actius, que involucra el pacient en la tasca (voluntària) de realitzar una contracció muscular i/o moviment corporal. Aquest tipus de terapies millora l’arc de mobilitat actiu i passiu, la massa/Força/Resistència muscular, la propiocepció., l’equilibri. la coordinació, la resistència cardiovascular; a més, ajuda a reeducar la marxa i afavoreix la pèrdua de pes.
- Teràpia manual: La teràpia manual ens serveix tant per detectar qualsevol alteració com per obtenir informació i tractar moltes patologies. A CRAR ensenyem exercicis concrets de massatge als cuidadors perquè puguin fer-los a casa a les rutines de rehabilitació. La implicació de les famílies és imprescindible per aconseguir una bona evolució dels pacients.
Evolució
La teràpia manual vam poder fer poca perquè Lucky no l’acceptava gaire bé, i la cinesiteràpia passiva la vam aturar quan va començar a incorpora-se degut a l’estrès que li suposava.
No obstant a això, Lucky va tenir una evolució fantàstica.
Va començar a controlar esfínters i a caminar, inclús a fer alguna escapada a la muntanya.